FEPŻ 2021-2027 Podprogram 2023

fundusze logo

Polski Czerwony Krzyż od 2024 roku realizuje Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ), współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023.

FEPŻ jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ). Program – podobnie jak PO PŻ – opiera się na zapewnieniu osobom najbardziej potrzebującym podstawowej pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków oraz umożliwieniu im udziału w bezpłatnych warsztatach na rzecz włączenia społecznego – tzw. działaniach towarzyszących.

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające ustawowe kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693), których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej:

  • 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej;
  • 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie.

Skierowanie można otrzymać w Ośrodku Pomocy Społecznej właściwym dla miejsca zamieszkania.

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 jest współfinansowany w 90% ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus i w 10% ze środków krajowych. Kwota środków finansowych przeznaczonych na realizację Podprogramu 2023 to ok. 423 410 000 PLN.

Beneficjenci programu FEPŻ – Podprogram 2023 otrzymują za pośrednictwem PCK artykuły: warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy), skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna), mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju), tłuszcze (olej rzepakowy), dania gotowe (fasolka po bretońsku) oraz cukry (cukier biały).

Pomoc oferowana przez PCK w ramach programu FEPŻ to nie tylko paczki żywnościowe, ale także szereg warsztatów, dzięki którym osoby objęte programem będą miały możliwość nabycia między innymi umiejętności w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego (tj. warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, programy edukacyjne mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności), warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

 

Wróć do góry