Cała Polska

  • Cała Polska
  • mazowieckie
  • zachodniopomorskie
  • podkarpackie
  • kujawsko-pomorskie
  • opolskie
  • łódzkie
  • śląskie
  • podlaskie
  • wielkopolskie
  • warmińsko-mazurskie
  • świętokrzyskie
  • pomorskie
  • małopolskie
  • lubuskie
  • lubelskie
  • dolnośląskie

Realizacja działań towarzyszacych w ramach Funduszy Europejskich na Pomoc Żywnościową 2021-2027 podprogram 2023 Kolobrzeg

Image

data

20 stycznia 2025

kategoria

pomoc żywnościowa

W miesiącu sierpniu 2024 roku odbyły się działania towarzyszące skierowane do beneficjentów Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus PODPROGRAM 2023, w których wzięło udział 120 osób.


W ramach środków towarzyszących objętych dofinansowaniem z FEPŻ 2021-2027 prowadzone były warsztaty ekonomiczne (50%) oraz warsztaty dietetyczne połączone z programami edukacyjnymi (50%).


Celem warsztatów ekonomicznych było:

  • zapoznanie z zasadami konstruowania budżetu domowego;

  • kształtowanie samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności tworzenia i bilansowania budżetu rodziny;

  • poznanie wszelkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny;

  • wzmocnienie przekonania, że budżet rodziny jest niezbędnym narzędziem, umożliwiającym bezpieczne jej funkcjonowanie.

Celem warsztatów dietetycznych i programów edukacyjnych było:

  • nabycie umiejętności planowania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego żywienia

  • poznanie zasad Piramidy żywieniowej i zaleceń IŻŻ

  • wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego poprzez udzielanie pomocy w zakresie planowania żywienia

  • Układanie jadłospisu i dobieranie przepisów kulinarnych.



Osoby najbardziej potrzebujące były kwalifikowane do udziału w działaniach w ramach środków towarzyszących na podstawie skierowań przez OPS.


Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu przy realizacji działań towarzyszących ściśle współpracował z CUS w Kołobrzegu oraz Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Kołobrzegu, Gościnie i Rymaniu.


Koordynator przekazywał Ośrodkom informacje o miejscach, w których osoby te mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS. Pracownicy OPS dokonywali oceny, czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informowali odbiorców końcowych o możliwości uczestnictwa w projektach, o rodzaju, terminie i miejscu realizacji działań towarzyszących.


Ośrodka Pomocy Społecznej powiadamiały osoby objęte pomocą o możliwości udziału w warsztatach. Dodatkowo umieszczone były informacji na terenie wymienionych ośrodków w postaci ogłoszeń i plakatów.


Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu informował o miejscach, w których osoby objęte wsparciem mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS. Na terenie ośrodków i w magazynie oraz w siedzibie OR PCK w Kołobrzegu wisiały plakaty i ogłoszenia informujące o realizowanych działaniach. Plakaty zawierały symbolem UE, pełną nazwą Funduszu i Programu Operacyjnego, oraz informacją o współfinansowaniu ze środków Funduszu. Dodatkowo pracownicy socjalni informowali telefonicznie o realizowanych działaniach beneficjentów.  Jednocześnie zamieszczono na stronie internetowej informację dotyczącą realizacji działań w ramach środków towarzyszących w Podprogramie 2023.


Działania były prowadzone w sali Oddziału Rejonowego PCK w Kołobrzegu, czyli w pobliżu magazynu, w którym prowadzona była dystrybucja artykułów spożywczych. Jednocześnie pozwalało to na nienarażanie osób najbardziej potrzebujące na stygmatyzację. Realizując działania w ramach środków towarzyszących zapobiegano wszelkiej dyskryminacji w dostępie do działań ze względu na płeć, rasę lub pochodzenie etniczne, religię lub światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną. W ramach prowadzonych warsztatów uwzględniano indywidualne potrzeby beneficjentów, którzy w ramach indywidualnych konsultacji uzyskiwali odpowiedzi na nurtujące ich pytania.


Wykorzystywany narzędzia podczas działań:

Prezentacja multimedialna wyświetlana przy użyciu projektora, zeszyt i długopis, wykaz przepisów na potrawy z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach FEPŻ Podprogram 2023 oraz najważniejsze zasady zdrowego odżywiania, porady jak oszczędzać jedzenie oraz jak zarządzać i kontrolować budżet domowy (formie drukowanej).


Działania prowadzone były nieodpłatnie dla beneficjentów FEPŻ przez kadrę posiadającą odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie.


Koordynator

J. Chmara

Image

Powrót

Przeglądasz właśnie stronę przefiltrowaną przez zawartość z oddziału Cała PolskaJeśli chcesz oglądać zawartość z Cała Polskakliknij przycisk