Cała Polska

  • Cała Polska
  • mazowieckie
  • podkarpackie
  • zachodniopomorskie
  • kujawsko-pomorskie
  • opolskie
  • łódzkie
  • śląskie
  • podlaskie
  • wielkopolskie
  • warmińsko-mazurskie
  • świętokrzyskie
  • pomorskie
  • małopolskie
  • lubuskie
  • lubelskie
  • dolnośląskie
Powrót do wszystkich aktualności

IX edycja programu ”Żółty Talerz”

Image

data

12 sierpnia 2025

kategoria

pomoc żywnościowa, akcja specjalna

INFORMACJA

Placówka Wsparcia Dziennego PCK „Wesoła Chatka” w 2025 roku bierze udział w IX edycji programu ”Żółty Talerz”, zgodnie z umową zawartą pomiędzy Zarządem Głównym PCK a Kulczyk Foundation.

Jest to program, który wspiera system żywienia dzieci w Polsce. Dzięki dofinansowaniu z fundacji placówka ma możliwość wzbogacenia i rozszerzenia oferty żywieniowej dla podopiecznych, a także promowanie zdrowego odżywania oraz edukację w tym zakresie z uwzględnieniem zarówno teorii jak i zajęć praktycznych/ warsztatów kulinarnych.

Dzięki realizacji programu „Żółty Talerz” finansowanego przez Kulczyk Foundation podopieczni naszej placówki otrzymywali wzbogacone posiłki w formie podwieczorku, składające się ze zdrowej żywności oraz z cateringu ciepłych i pełnowartościowych zbilansowanych posiłków (obiady). Dzięki udziałowi w programie udało się zapewnić dzieciom odpowiednią ilość posiłków.

Podopieczni podczas realizacji programu uczestniczyli w zajęciach pt. „Zdrowe desery z owoców”, których celem było podniesienie świadomości w dziedzinie zdrowego spożywania owoców, a także poznania wartości odżywczych zawartych w owocach.

W lutym podopieczni wzięli udział on – line w zajęciach warsztatowych „Co jedzą dzieci w różnych częściach świata” oraz w pogadance dotyczącej zagrożeń i konsekwencji wynikających ze spożywania napojów energetycznych.

W marcu zostały przeprowadzone zajęcia pt. „Piramida zdrowego żywienia”. Dzieci zapoznały się zasadami zdrowego żywienia i z wartościami poszczególnych składników żywieniowych występujących w piramidzie zdrowia oraz zdobyły wiedzę o wpływie produktów spożywczych na ich organizmy. Zrealizowano zajęcia pn. „ Żywienie a zdrowie psychiczne - jak dieta wpływa na nasze samopoczucie”.

Odbyły się również warsztaty pn. „ Kolorowa sałatka z warzyw”. Dzieci zdobywały umiejętności do samodzielnego przygotowania sałatki z warzyw, a także utrwalały wiedzę na temat wpływu i właściwości poszczególnych warzyw na zdrowie człowieka.

W lipcu br. Pani Anna Krajewska–Pędzik doktor nauk o zdrowiu z Uniwersytetu Szczecińskiego przeprowadziła zajęcia z edukacji żywieniowej pt. „Ukryte źródła cukru”. Celem zajęć było uświadomienie dzieciom czym jest cukier i gdzie się znajduje.

Wskazano na umiejętność rozpoznawania zdrowych i niezdrowych produktów pod względem zawartości cukru, jak również nauczono dzieci właściwego czytania etykiet żywności i przeliczania cukru na łyżeczki oraz uwrażliwiono dzieci na zamienniki cukru. Zwrócono uwagę na rozwój wśród dzieci umiejętności krytycznego myślenia o wyborach żywieniowych.

Działania edukacyjne zrealizowane w placówce miały na celu pogłębienie wiedzy wychowanków na temat zbilansowanego odżywiania i wskazania na pozytywne aspekty zdrowej żywności, a także świadomości wpływu diety na codzienne funkcjonowanie organizmu. Dzieci dowiedziały się również wielu ciekawostek na temat szkodliwych produktów, które są spożywane na co dzień oraz wiążących się z tym negatywnych konsekwencjach dla zdrowia.

Powrót

Przeglądasz właśnie stronę przefiltrowaną przez zawartość z oddziału Cała PolskaJeśli chcesz oglądać zawartość z Cała Polskakliknij przycisk